Vilanova del Camí, Barcelona
Cliente: Ayuntamiento
Sup.: 12.000 m2
Concurso: 2005
1er PREMIO EX AEQUO
Equipo: Jordi Safont-Tria, Francesc Soriano

PLAZA MAYOR DE VILANOVA DEL CAMÍ

Envoltat pels equipaments principals de Vilanova (mercat, església, rectoria, CAP), és un indret de confluència de les principals vies de comunicació de la població. El projecte aposta per equipar la plaça major com un espai el més neutre possible, un llenç en blanc que les activitats generades per la ciutadania omplirà. Aquest s’acompanyarà d’una traça, no materialitzada a terra, sinó a l’aire: una pèrgola que ens portarà des del passatge de l’església, a través de la plaça, a envoltar un gran buit urbà que actua com a àgora. La creació d’aquest element de “porxo” lineal permet donar ordre a les activitats que es puguin generar a la plaça a través del recorregut. Per una banda, esdeveniments com el mercat setmanal es poden desenvolupar seguint aquest eix; per l’altra, manifestacions de masses com poden ser concerts, sardanes o castellers, ocupen la zona central deixant lliure el pas al seu voltant.